Events:Η SEAT S.A. σημειώνει λειτουργικά κέρδη ρεκόρ οδηγούμενη από την απόδοση της CUPRA, τον διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης της SEAT και τη βελτιωμένη αποδοτικότητα GR/EL

Η SEAT S.A. σημειώνει λειτουργικά κέρδη ρεκόρ για το 2023

  • Τα λειτουργικά κέρδη έφτασαν τα 625 εκ. ευρώ, η απόδοση επί των πωλήσεων  άγγιξε το 4.4% και o κύκλος εργασιών αυξήθηκε πέρυσι σε 14.3 δισεκατομμύρια
  • Νέες επενδύσεις στην μάρκα SEAT με facelift των Ibiza & Arona και ανανεώσεις στα Leon & Ateca
  • To 2024 το λανσάρισμα των νέων CUPRA Tavascan & CUPRA Terramar
  • Έναρξη πωλήσεων της CUPRA στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέχρι το τέλος της δεκαετίας
  • Η ηλεκτροκίνηση στο Martorell προχωράει με γοργούς ρυθμούς

Σήμερα η SEAT S.A. παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματά του 2023 καθώς επίσης και τη στρατηγική της για τα επόμενα χρόνια. Πέρυσι, σύμφωνα με τους κανόνες του IFRS ( Ίδρυμα Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς), τα λειτουργικά κέρδη έφτασαν τα 625 εκ. ευρώ (άνοδος 592 εκ. ευρώ, 2022: 33 εκ. ευρώ). Επίσης επιτεύχθηκε σημαντική βελτίωση στην απόδοση επί των πωλήσεων που άγγιξε το 4.4%. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών έφτασε τα 14.3 δισεκατομμύρια ευρώ, 31% περισσότερο από το 2022 (10.941 δισεκατομμύρια). Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν τη δύναμη της εταιρείας και την επιτυχία της στρατηγικής της.

«Αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά στην οποία η SEAT S.A. σημείωσε τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα στην 73χρονη ιστορία της, επιβεβαιώνοντας ότι η εταιρεία μας συνεχίζει τη διαδρομή της για ένα ακόμα πιο κερδοφόρο μέλλον,» είπε ο Wayne Griffiths, CEO SEAT & CUPRA. «To 2023 ήταν μια χρονιά γεμάτη αντιθέσεις για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και για την εταιρεία μας, αφού συνεχίσαμε μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και ταυτόχρονα της μεγαλύτερης στην ιστορία μεταμόρφωσής μας.»

2023: Επιβεβαίωση της δύναμης της SEAT S.A.   

Αφού αντιμετωπίσαμε αρκετές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, όπως το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών, τον πληθωρισμό και τον αντίκτυπο του πολέμου, η σταθεροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας το 2023 οδήγησε στην ανάπτυξη της παραγωγής και των παραδόσεων. Αυτό επέτρεψε στη SEAT S.A. να παραδώσει 519,176 αυτοκίνητα (2022: 385,592), αύξηση δηλαδή 35.3% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. H CUPRA για μία ακόμα φορά έσπασε ρεκόρ με 230,739 παραδόσεις, άνοδος μεγαλύτερη του 50,9% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά (152.896). Ενώ η SEAT επέστρεψε σε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης με 288,437 πωλήσεις (2022: 232,696; +24.0%).

«Μέσα στο 2023 η SEAT S.A. έκανε ένα μεγάλο βήμα μεταμόρφωσης: στοχεύσαμε να κάνουμε μια σημαντική βελτίωση και το καταφέραμε. Πετύχαμε τζίρο ρεκόρ όλων των εποχών, λειτουργικό κέρδος και ικανές ταμειακές ροές»  είπε ο David Powels, Vice-President Finance & IT SEAT S.A.

Σύμφωνα με Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα της Ισπανίας, το λειτουργικό κέρδος της SEAT S.A. έφτασε τα 505 εκ. ευρώ, αυξήθηκε δηλαδή 619 εκ. ευρώ  (2022: -114 εκ.). Αυτό απεικονίζει τη βελτίωση στην απόδοση επί των πωλήσεων κατά 4.7 ποσοστιαίες μονάδες, από το αρνητικό 1.1% σε θετικό 3.6%. O ετήσιος τζίρος άγγιξε τα 14.169 δισεκατομμύρια ευρώ, 35% περισσότερο από το 2022 (10.513 δις.). Το κέρδος μετά φόρων αυξήθηκε κατά 480 εκ. ευρώ σε 548 εκ. ευρώ (2022: 68 εκ. ευρώ).

Η επενδυτική στρατηγική της SEAT S.A. συνεχίστηκε μέσα στο 2023 φτάνοντας συνολικά στα 5.3 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Η αύξηση 44% στις δαπάνες R&D, με συνολικές επενδύσεις 939 εκ. ευρώ, δείχνει τη δέσμευση της SEAT S.A. σε αυτό τον τομέα.

Επενδύοντας στη SEAT

Κοιτάζοντας το μέλλον, η SEAT S.A. διαθέτει τη σωστή στρατηγική για να διατηρήσει την κερδοφόρα ανάπτυξη. Η μάρκα SEAT θα έχει ρόλο-κλειδί σε αυτό και η εταιρεία θα λανσάρει βελτιωμένα και οικονομικά στην κατανάλωση καυσίμου αυτοκίνητα, μέχρι το τέλος της ζωής των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Θα υπάρξουν facelift εκδόσεις στα Arona & Ibiza μέσα στο 2025, ενώ τους επόμενούς μήνες η μάρκα θα παρουσιάσει ένα ανανεωμένο SEAT Leon με τεχνολογικές αναβαθμίσεις.

«Θέλουμε να πάμε την μάρκα SEAT εκεί που ανήκει, συνεχίζοντας τον διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης από την προηγούμενη χρονιά με νέες επενδύσεις τόσο στην μάρκα όσο και στα μοντέλα. Σας υπόσχομαι σε ότι αφορά τη SEAT, τα καλύτερα έρχονται,» πρόσθεσε ο Wayne Griffiths.

Νέο κεφάλαιο για την CUPRA

Η CUPRA μπαίνει σε ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας της.  Το 2024 σηματοδοτεί την αρχή της μεγαλύτερης προϊοντικής επίθεσης με το λανσάρισμα νέων μοντέλων, του CUPRA Tavascan- το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο της μάρκας - και του υβριδικού SUV CUPRA Terramar. Η CUPRA επίσης ανακοίνωσε τις νέες, ανανεωμένες εκδόσεις των Leon και Formentor, οι οποίες θα παρουσιαστούν τους επόμενους μήνες.

Στη σημερινή εκδήλωση η CUPRA επιβεβαίωσε επίσης το επόμενο μεγάλο βήμα της στην παγκοσμιοποίησή της με το λανσάρισμά της στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.  

«Μέχρι το τέλος της δεκαετίας η CUPRA θα εισέλθει στην αγορά της Αμερικής. Σχεδιάζουμε να λανσάρουμε εκεί με την ηλεκτρική έκδοση του Formentor και ενός μεγαλύτερου ηλεκτρικού crossover SUV. To crossover SUV θα παραχθεί στα εργοστάσια της Volkswagen Group στη Β. Αμερική συμπεριλαμβανομένου και του Μεξικό. Αρχικά, η CUPRA θα λανσαριστεί σε επιλεγμένες πολιτείες στις Ανατολικές και Δυτικές ακτές και στις Sun Belt states» ανακοίνωσε ο  Wayne Griffiths.

Η μάρκα θα επιταχύνει επίσης την παγκόσμια επέκτασή της αυτή τη χρονιά με το άνοιγμα νέων CUPRA City Garages στην Κωνσταντινούπολη, Βιέννη και Μάντσεστερ, ικανοποιώντας τη φιλοδοξία της να γίνει μία παγκόσμια μάρκα.

Το ηλεκτρικό ταξίδι του Martorell συνεχίζει

Η SEAT S.A. είναι δεσμευμένη στην ηλεκτροκίνηση της Ισπανίας, αφού η εταιρεία παίζει ηγετικό ρόλο στο να κάνει τη χώρα το επίκεντρο της Ευρώπης στην ηλεκτροκίνηση μέσα από το Future: Fast Forward project. Η εταιρεία ήδη κατασκευάζει μια μονάδα συναρμολόγησης στοιχείων μπαταρίας στο εργοστάσιο στο Μartorell και από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει τις εργασίες στις εγκαταστάσεις του Martorell για να υποδεχθούν την παραγωγή του CUPRA Raval και  Volkswagen ID.2aII.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια και η πολιτική αστάθεια δείχνουν ότι έχουμε μπροστά μας μία προκλητική χρονιά. Ωστόσο, με την επιστροφή της SEAT στην ανάπτυξη και τα επερχόμενα λανσαρίσματα των CUPRA Leon και CUPRA Formentor καθώς επίσης και των νέων CUPRA Tavascan και CUPRA Terramar, το 2024 δείχνει να είναι χρονιά ορόσημο για την εταιρεία.